Rijstevlaai


Onlangs was ik benieuwd of ik ergens een goed recept kon vinden voor een vegan rijstevlaai. Omdat ik dit nergens kon vinden, besloot ik zelf aan de slag te gaan en een recept voor een niet-vegan vlaai te gebruiken met hier en daar wat vegan aanpassingen. Natuurlijk is de taart gelijk getest (ook door niet-vegans) en helemaal goedgekeurd!

Wat heb je nodig?

Bodem
125 gram bloem
0,5 tl gedroogde gist
2 tl suiker
Snufje zout
20 gram vloeibare boter
Eivervanging voor een half ei, ik gebruikte eivervanging uit een pakje, aangemaakt met water.
35 ml sojayoghurt

Vulling
670 ml sojamelk
115 gram dessertrijst
100 gram suiker
2 tl vanille aroma
2 el custardpoeder of maizena

Topping
250 ml plantaardige slagroom (bv. Alpro om op te kloppen)
2 el suiker
1 zakje klopfix
Chocolade


Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed het deeg kort. Leg het deeg vervolgens in een kom en laat dit een uur rijzen.Rol het deeg uit en doe het in een ingevette bakvorm.


Prik nog wat gaatjes in de bodem.

Breng 620 ml sojamelk aan de kook en voeg hieraan het vanillearoma toe. Meng het custardpoeder of maizena met 50 ml sojamelk en roer dit goed door, zodat het een geheel is zonder klontjes. Als de melk aan de kook is zet je het vuur wat lager en voeg je de dessertrijst en de suiker toe. Laat dit zachtjes doorkoken totdat de rijst gaar is (ongeveer 10-15 minuten).

Als de rijst gaar is, is de vulling nog niet heel erg ingedikt.

Voeg nu al roerende de custard/maizena met sojamelk toe. De vulling gaat nu meer indikken en moet er nu ongeveer zo uit zien als een stevige rijstepudding:

Als je denkt dat de vulling nog wat te dun is, kun je dit nog heel kort doorkoken. De pap zal dan nog wat meer indikken. 

Verdeel nu alle vulling over de bodem.

Bak de taart 25 minuten op 180 graden hetelucht, waarbij je na 10 minuten de taart draait. Tijdens het bakken kan de vulling omhoog komen. Dit is geen probleem: de vulling zakt weer als de taart gaat afkoelen.

Laat de taart helemaal afkoelen.




Klop de slagroom met de suiker en de klopfix op. Verdeel 2/3 van de slagroom over de bodem en houd 1/3 apart in een spuitzak.

Schaaf wat chocolade en verdeel dit over het midden van de taart.

Spuit als laatste wat toefjes slagroom langs de rand van de taart.  















Geen opmerkingen:

Een reactie posten