Wat heb je nodig?
- 500 gram bloem
- 300 ml sojamelk
- 150 ml water + 3 tbsp water
- 50 gram olie (neutrale smaak)
- 50 gram suiker
- 10 gram zout
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 2 tbsp custardpoeder
- 1 tbsp vaste suikervervanger (bv. kristalzoet van kruidvat) of nog 4 tbsp suiker
- 1 tbsp lijnzaad
- 1 tsp citroensap
- ¼ tsp vanille-aroma
- 1/8 tsp kurkuma
Doe het mengsel in een kom en voeg alle andere
ingrediënten toe. Kneed het deeg vervolgens minimaal 10 minuten met een
broodbakmachine of mixer of minimaal 15 minuten met de hand. Als je het langer
kneedt, wordt het deeg nog soepeler en uiteindelijk ook luchtiger. Ik heb het
ongeveer een kwartier tot twintig minuten in de broodbakmachine laten kneden.
Laat het deeg in de kom op een warme plaats afgedekt met
een stuk vershoudfolie of een theedoek een tot twee uur rijzen (gebruik
hiervoor een grote kom, want het deeg kan behoorlijk gaan rijzen). Een uur is voldoende,
maar ook hier geldt weer dat twee uur laten rijzen het brood nog lekkerder
maakt. Ik heb het deeg een uur laten rijzen.
Na een of twee uur rijzen verdeel je het deeg in 6 (of meer/minder) porties en maak je hiermee een vlecht.
De vlecht laat je ook weer 45 minuten afgedekt met
vershoudfolie op een warme plaats rijzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten