Zoet vlechtbrood


Wat heb je nodig?
  • 500 gram bloem
  • 300 ml sojamelk
  • 150 ml water + 3 tbsp water
  • 50 gram olie (neutrale smaak)
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 tbsp custardpoeder
  • 1 tbsp vaste suikervervanger (bv. kristalzoet van kruidvat) of nog 4 tbsp suiker
  • 1 tbsp lijnzaad
  • 1 tsp citroensap
  • ¼ tsp vanille-aroma
  • 1/8 tsp kurkuma

 Mix in een blender/keukenmachine (of staafmixer) 50 ml sojamelk, de olie, het lijnzaad en 3 tbsp water. Bij mij zag het er hierna zo uit als op de onderstaande foto. Je kunt de lijnzaad natuurlijk ook nog wat langer blenden.


Doe het mengsel in een kom en voeg alle andere ingrediënten toe. Kneed het deeg vervolgens minimaal 10 minuten met een broodbakmachine of mixer of minimaal 15 minuten met de hand. Als je het langer kneedt, wordt het deeg nog soepeler en uiteindelijk ook luchtiger. Ik heb het ongeveer een kwartier tot twintig minuten in de broodbakmachine laten kneden.

Laat het deeg in de kom op een warme plaats afgedekt met een stuk vershoudfolie of een theedoek een tot twee uur rijzen (gebruik hiervoor een grote kom, want het deeg kan behoorlijk gaan rijzen). Een uur is voldoende, maar ook hier geldt weer dat twee uur laten rijzen het brood nog lekkerder maakt. Ik heb het deeg een uur laten rijzen.

Na een of twee uur rijzen verdeel je het deeg in 6 (of meer/minder) porties en maak je hiermee een vlecht.


Voor het maken van de vlecht is dit filmpje heel handig:


De vlecht laat je ook weer 45 minuten afgedekt met vershoudfolie op een warme plaats rijzen.


 Bak het brood vervolgens 10 minuten op 180 graden en hierna nogmaals 10-15 minuten op 170 graden hetelucht.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten