Ingrediƫnten (voor een grote taartvorm van 30 cm)
Bodem
- 100 gram suiker
- 200 gram margarine (bv Wajang, AH plantaardige margarine)
- 275 gram bloem
- snufje zout
- 1 eetlepel maizena of custardpoeder
- 1-2 eetlepels plantaardige melk of water
Puddinglaag
- 35 gram custardpoeder
- 500 ml sojamelk
- 25 gram suiker
Fruitlaag
- 300 gram diepvriesfruit of vers fruit naar keuze (bv. frambozen en bosbessen)
- Optioneel: 1 tl agar agar vlokken en 20 gram suiker
BotercrĆØme-topping (evt te vervangen voor toetjes slagroom)
- 200 gram margarine
- 200 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-aroma
- Evt. 1 eetlepel plantaardige melk
- Optioneel: paar druppels kleurstof
Hoe maak je de taart?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng alle ingrediƫnten voor het deeg. Als het deeg te stevig is, kun je een extra eetlepel plantaardige melk/water toevoegen. Laat het deeg een uur koelen in de koelkast. Doe het deeg in een ingevette vlaaivorm (bv door het eerst uit te rollen, of door het met je handen/vingers in de vorm te drukken). Het deeg moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Snij het deeg wat boven de taartrand uitkomt eraf, of laat dit bewust wat over de rand hangen om te voorkomen dat de zijkant gaat zakken (deze rand snij je er dan gelijk af als de bodem uit de oven komt). Prik gaatjes in de bodem. Bak de bodem eerst blind gedurende 15 minuten en vervolgens nog 10-15 minuten zonder vulling. Zelf had ik even geen blinde bakvulling bij de hand, dus heb het eerste kwartiertje de bodem van een andere taartvorm op het deeg gelegd. Werkte ook prima ;)
Laat de taart een kwartiertje afkoelen, voordat je de pudding erop giet.
Voor de pudding meng je custardpoeder met suiker en een klein beetje sojamelk in een pan. Klop met een garde totdat er geen klontjes meer in zitten en voeg nu de rest van de melk toe. Roer alles door elkaar. Breng de custard aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren met de garde. Als de pudding kookt, laat je deze nog een paar minuten op lager vuur doorkoken. Giet de pudding vervolgens op de bodem.
Voor de fruitlaag kun je eventueel agar agar gebruiken (om de fruitlaag iets steviger te maken). Natuurlijk kun je ook gewoon vers fruit bovenop leggen, of goed uitgelekt diepvriesfruit (het uitlekvocht kun je wellicht gebruiken om de topping wat te kleuren als je zelf geen kleurstof hebt).
Als je wel agar agar wilt gebruiken, heb je 1 theelepel agar agar vlokken nodig. Doe deze in een pan met 50 ml water. Breng het water aan de kook en laat de agar oplossen. Als dit opgelost is, voeg je 20 gram suiker en het fruit toe. Meng alles door elkaar. Als de suiker opgelost is, kun je het fruit op de taart doen. Zelf heb ik een cirkel uit een stuk bakpapier geknipt en dit (het stuk zonder cirkel) op de taart gelegd, zodat er geen vruchten op de buitenste rand zouden komen. Laat de taart
De topping is gemaakt van botercrĆØme. Meng alle ingrediĆ«nten voor de topping met een mixer totdat het wat zachter en luchtiger is geworden. Voeg eventueel een eetlepel sojamelk toe als de crĆØme te stevig is en een paar druppels kleurstof als je een gekleurde topping wil. Als laatste spuit je met deze crĆØme toeven langs de rand van de taart.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten