Snicker taart


Onlangs zag ik een super lekkere taart op de site van Rutger Bakt. Pinda-karameltaart met een bovenlaag van chocolade-slagroom. Jum! Dat klonk goed! Helaas werd ik in een supermarkt in corona tijden al snel teleurgesteld door het ontbreken van enkele ingrediënten. Zoals een pakje vegan slagroom (en een kant-en-klare vegan slagroom blijft niet echt lang stevig). Change of plans! Het recept heb ik gebruikt voor de vulling van de taart, verder heb ik er een eigen draai aan gegeven. Dat leidde tot een heerlijke SNICKER taart. Zo lekker, dat ik besloot om na anderhalf jaar stilte weer eens een recept op deze blog te zetten :)

Ingrediënten (voor een springvorm van ongeveer 28 of 30 cm)

Bodem

  • 300 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter (bv Wajang. Flora of AH plantaardige margarine)
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels sojamelk
  • Snufje zout
Karamel vulling
  • 270 gram gezouten, gebrande pinda's
  • 100 gram boter (ik gebruikte Flora)
  • 275 gram slagroom (ik gebruikte AH plantaardige topping, aangezien de pakjes slagroom op waren)
  • 375 gram suiker 
  • 110 ml water
Chocoladeganache
  • 150 gram slagroom
  • 150 gram pure chocolade
  • 45 gram boter 
Pindakaas-botercrème
  • 125 gram pindakaas. Naturel, zonder stukjes. Geen 100% pindakaas omdat deze niet stevig genoeg is. 
  • 170 gram boter (harde boter zoals Wajang, Flora, AH margarine)
  • 125 gram poedersuiker
  • 1-2 eetlepels plantaardige melk

Hoe maak je de taart?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten voor het deeg. Vet een springvorm of vlaaivorm (ik gebruikte de VARDAGEN vorm van Ikea met losse bodem. Super handig!) in en bekleed deze met het deeg, bijvoorbeeld door het deeg eerst uit te rollen met een deegroller. Prik gaatjes in de bodem. De taart bak je ongeveer 20-25 minuten. De rand zakt in de oven wat naar beneden, maar dat is niet erg.
Ondertussen kun je de karamel maken.


Meng de grote hoeveelheid suiker (tja, karamel...) met het water en breng dit aan de kook. Dit mengsel zal hierdoor wat indikken en wat grijzer/bruiner worden. Het lastige van deze karamel is dat je niet precies weet hoe dik deze zal zijn als hij hard wordt. Hiervoor heb ik zelf tussendoor even het vuur uitgezet om te kijken hoe dik de karamel werd. Bij mij was de warme karamel uiteindelijk ongeveer (vegan) yoghurtdikte toen ik deze op de bodem goot. Breng dan de slagroom aan de kook en voeg deze toe aan de karamel. Voeg ook de pinda's toe. Als de taart uit de oven is en ongeveer een kwartiertje heeft kunnen afkoelen, kan je de karamel erop gieten. 
Laat de taart daarna een uur koelen. 

Voor de ganache breng je de slagroom aan de kook. Voeg dan de boter en de chocolade toe en meng alles goed door elkaar. Giet de ganache over de karamel. Laat de taart weer een uur koelen, bij voorkeur in de koelkast. 

Maak ondertussen de botercrème door alle ingrediënten behalve de plantaardige melk met elkaar te mixen (met hand- of elektrische mixer). De creme kleurt wat lichter en wordt luchtiger. Afhankelijk van de dikte kun je heel geleidelijk nog maximaal 1-2 eetlepels plantaardige melk toevoegen. De creme moet dik genoeg blijven om toefjes mee te spuiten. Als de creme te dun is geworden, kun je nog extra poedersuiker toevoegen. 


Als de taart is afgekoeld, kun je de toefjes op de taart spuiten. Daarna is de taart klaar!


Perfect als traktatie. Links de sticker taart, rechts een mini room met frambozen taartje.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten