Ingrediënten
Bodem
120 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram boter (op kamertemperatuur)
40 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
Karamelvulling
Blik gecondenseerde kokosmelk (of een blik volvette kokosmelk om zelf gecondenseerde kokosmelk te maken)
55 gram boter
3,5 eetlepel bruine basterdsuiker
De gecondenseerde kokosmelk kan je zowel gezoet als ongezoet kopen. De meeste supermarkten verkopen alleen gezoete gecondenseerde kokosmelk van het merk Nature's Charm. Als je deze gebruikt, kun je de hoeveelheid suiker in de vulling halveren.
Bovenkant
150 gram chocolade
15 gram kokosolie
Bereiding
Bodem
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng alle ingrediënten voor de bodem tot een deeg. Bekleed een bakvorm met bakpapier of ingevette bakvorm met het deeg (ik gebruikte een ovenschaal van 16 x 20 cm). Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak het deeg 15 minuten op 150 graden en hierna nogmaals 10 minuten op 180 graden tot deze gaar is en licht gekleurd.
Karamelvulling
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de suiker en het blik kokosmelk toe en roer totdat alle suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en laat dit 15 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren. Hierna zou je een stroperig mengsel moeten hebben (laat het anders nog langer doorkoken).
Tip: je kunt een blik volvette kokosmelk ook zelf condenseren. Er staan veel recepten op internet, bijvoorbeeld deze: https://www.biggerbolderbaking.com/how-to-make-dairy-free-condensed-milk/.
Giet dit mengsel over de bodem en laat het afkoelen. Vervolgens zet je dit een uur in de vriezer of koelkast, zodat de karamellaag steviger wordt.
Bovenkant
Smelt de chocolade au bain marie en voeg de kokosolie toe. Meng het goed door elkaar. DecDe kokosolie zorgt dat de chocolade straks wat makkelijker te snijden is. Giet het mengsel over de karamel. Laat de chocolade afkoelen en zet het hierna nog een half uur in de koelkast of vriezer voordat je de koek aansnijdt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten